BG-български език / CS-čeština / DA-dansk / DE-Deutsch / EN-English / EL-ελληνικά / ES-Español / ET-eesti / FI-suomi / FR-français / GA-Gaeilge / HR-hrvatski jezik / HU-magyar / IT-Italiano / LT-lietuvių kalba / LV-latviešu valoda / MT-Malti / NL-Nederlands / PL-Polski / PT-Português / RO-Română / SL-Slovenščina / SL-Slovenščina / SV-Svenska

O sporazumu o gospodarskem partnerstvu med Evropsko unijo in državami SADC, ki izvajajo SGP

SGP med EU in SADC je razvojno usmerjen sporazum o prosti trgovini med EU in šestimi pogodbenicami Južnoafriške razvojne skupnosti (SADC): Bocvana, Esvatini, Lesoto, Mozambik, Namibija in Južna Afrika. Podpisana je bila 10. junija 2016 in se začasno uporablja od 10. oktobra 2016, razen za Mozambik, za katerega se je začasna uporaba začela 4. februarja 2018. 

V skladu s Sporazumom imajo vse države SADC, ki izvajajo SGP, razen Južne Afrike dostop do trga EU brez dajatev in kvot za vse svoje blago (razen orožja in streliva). EU je prav tako v celoti ali delno odpravila carine na 98,7 % uvoza iz Južne Afrike (v smislu obsega trgovine). Članice Južnoafriške carinske unije (SACU), tj. države SADC, ki izvajajo SGP, razen Mozambika, v celoti ali delno odpravijo carine na približno 86 % uvoza iz EU. Nekateri občutljivi proizvodi, kot so motorna vozila za prevoz blaga in naftna olja, so izključeni iz liberalizacije. Mozambik kot najmanj razvita država liberalizira manjši delež uvoza iz EU (74 % v smislu obsega trgovine). V prihodnosti se lahko pogaja o liberalizaciji trgovine s storitvami in naložb.

O oceni sporazuma o gospodarskem partnerstvu

Po več letih izvajanja bo ocenjevalna študija analizirala gospodarske, socialne in človekove pravice (vključno s pravicami delavcev) ter okoljske učinke izvajanja SGP med EU in SADC.

Oceno izvaja BKP Economic Advisors, nemško gospodarsko raziskovalno in svetovalno podjetje, v sodelovanju z evropskimi in afriškimi raziskovalci. Delo se je začelo marca 2023 in se bo nadaljevalo več kot 14 mesecev. Na tej spletni strani vas bomo obvestili o napredku ocenjevanja, vključno s posvetovanji z zainteresiranimi stranmi, ter objavili vsa pripravljena poročila (začetno, vmesno in končno poročilo).

Evaluation timeline

13 March 2023

Evaluation starts

17 May 2023

Draft inception report published

31 May 2023

Civil society dialogue meeting

15 June 2023

Final inception report published

July 2023

Online public consultation launched (until 30 November 2023)

October-November 2023

Country workshops in SADC EPA States

11 December 2023

Interim report published

May 2024

Draft final report published

June 2024

Civil society dialogue meeting

June 2024

Final report published