BG-български език / CS-čeština / DA-dansk / DE-Deutsch / EN-English / EL-ελληνικά / ES-Español / ET-eesti / FI-suomi / FR-français / GA-Gaeilge / HR-hrvatski jezik / HU-magyar / IT-Italiano / LT-lietuvių kalba / LV-latviešu valoda / MT-Malti / NL-Nederlands / PL-Polszczyzna / PT-Português / RO-Română / SL-Slovenščina / SL-Slovenščina / SV-Svenska

Az Európai Unió és az SADC-GPM-államok közötti gazdasági partnerségi megállapodásról

Az EU-SADC GPM egy fejlesztésorientált szabadkereskedelmi megállapodás az EU és a Dél-afrikai Fejlesztési Közösség (SADC) hat részes fele között: Botswana, Eswatini, Lesotho, Mozambik, Namíbia és Dél-Afrika. A megállapodást 2016. június 10-én írták alá, és 2016. október 10. óta ideiglenesen alkalmazzák, Mozambik kivételével, amelyre vonatkozóan az ideiglenes alkalmazás 2018. február 4-én kezdődött meg. 

A megállapodás értelmében Dél-Afrika kivételével valamennyi SADC-GPM-állam vám- és kvótamentes hozzáférést kap minden áruja számára (a fegyverek és lőszerek kivételével) az uniós piacra. Az EU továbbá részben vagy egészben eltörölte a Dél-Afrikából származó behozatal 98,7%-ára vonatkozó vámokat (a kereskedelmi volumen tekintetében). A Dél-afrikai Vámunió (SACU) tagjai – azaz Mozambik kivételével az SADC-GPM-államok – teljesen vagy részlegesen megszüntetik az EU-ból származó behozatal mintegy 86%-ára vonatkozó vámokat. Egyes érzékeny termékek, mint például az áruszállításra használt gépjárművek és a kőolaj nem tartoznak a liberalizáció hatálya alá. A legkevésbé fejlett országként Mozambik az EU-ból származó behozatal kisebb hányadát liberalizálja (a kereskedelmi volumen 74%-a). A szolgáltatások kereskedelmének és beruházásainak liberalizációjáról a jövőben lehet tárgyalni.

A gazdasági partnerségi megállapodás értékeléséről

Több éves végrehajtást követően értékelő tanulmány fogja elemezni az EU-SADC GPM végrehajtásának gazdasági, társadalmi, emberi jogait (beleértve a munkavállalói jogokat is) és környezeti hatásait.

Az értékelést a BKP Economic Advisors, egy német székhelyű gazdasági kutató és tanácsadó cég végzi, európai és afrikai kutatókkal együttműködve. A munka 2023 márciusában kezdődött, és 14 hónapig tart. Ezen a weboldalon tájékoztatjuk Önt az értékelés előrehaladásáról, beleértve az érdekelt felekkel folytatott konzultációkat, valamint közzétesszük az összes elkészített jelentést (kezdeményezés, időközi és zárójelentés).

Evaluation timeline

13 March 2023

Evaluation starts

17 May 2023

Draft inception report published

31 May 2023

Civil society dialogue meeting

15 June 2023

Final inception report published

July 2023

Online public consultation launched (until 30 November 2023)

October-November 2023

Country workshops in SADC EPA States

11 December 2023

Interim report published

May 2024

Draft final report published

June 2024

Civil society dialogue meeting

June 2024

Final report published