BG-български език / CS-čeština / DA-dansk / DE-Deutsch / EN-English / EL-ελληνικά / ES-Español / ET-eesti / FI-suomi / FR-français / GA-Gaeilge / HR-hrvatski jezik / HU-magyar / IT-Italiano / LT-lietuvių kalba / LV-latviešu valoda / MT-Malti / NL-Nederlands / PL-Polszczyzna / PT-Português / RO-Română / SL-Slovenščina / SL-Slovenščina / SV-Svenska

O Sporazumu o gospodarskom partnerstvu između Europske unije i država SADC SGP-a

Sporazum o gospodarskom partnerstvu između EU-a i SADC-a sporazum je o slobodnoj trgovini usmjeren na razvoj između EU-a i šest stranaka Južnoafričke razvojne zajednice (SADC): Bocvana, Eswatini, Lesoto, Mozambik, Namibija i Južna Afrika. Potpisana je 10. lipnja 2016. i privremeno se primjenjuje od 10. listopada 2016., osim za Mozambik, za koji je privremena primjena započela 4. veljače 2018. 

U skladu sa Sporazumom sve države SADC SGP-a, osim Južne Afrike, dobivaju bescarinski i beskvotni pristup tržištu EU-a za svu svoju robu (osim oružja i streljiva). EU je također u potpunosti ili djelomično ukinuo carine na 98,7 % uvoza iz Južne Afrike (u smislu obujma trgovine). Članice Južnoafričke carinske unije (SACU), tj. države SADC SGP-a osim Mozambika, u potpunosti ili djelomično ukidaju carine na oko 86 % uvoza iz EU-a. Određeni osjetljivi proizvodi kao što su motorna vozila za prijevoz robe i naftna ulja isključeni su iz liberalizacije. Kao najmanje razvijena zemlja, Mozambik liberalizira manji postotak uvoza iz EU-a (74 % u smislu obujma trgovine). U budućnosti se može pregovarati o liberalizaciji trgovine uslugama i ulaganja.

O evaluaciji SGP-a

Nakon nekoliko godina provedbe, evaluacijskom studijom analizirat će se gospodarski i socijalni učinci te učinci na ljudska prava (uključujući radnička prava) i okoliš provedbe SGP-a između EU-a i SADC-a.

Evaluaciju provodi BKP Economic Advisors, njemačka tvrtka za ekonomska istraživanja i savjetovanje, u suradnji s europskim i afričkim istraživačima. Rad je započeo u ožujku 2023. i nastavit će se više od 14 mjeseci. Na ovom web-mjestu obavijestit ćemo vas o napretku evaluacije, uključujući savjetovanja s dionicima, te objaviti sva izrađena izvješća (početna, privremena i završna izvješća).

Evaluation timeline

13 March 2023

Evaluation starts

17 May 2023

Draft inception report published

31 May 2023

Civil society dialogue meeting

15 June 2023

Final inception report published

July 2023

Online public consultation launched (until 30 November 2023)

October-November 2023

Country workshops in SADC EPA States

11 December 2023

Interim report published

May 2024

Draft final report published

June 2024

Civil society dialogue meeting

June 2024

Final report published