BG-български език / CS-čeština / DA-dansk / DE-Deutsch / EN-English / EL-ελληνικά / ES-Español / ET-eesti / FI-suomi / FR-français / GA-Gaeilge / HR-hrvatski jezik / HU-magyar / IT-Italiano / LT-lietuvių kalba / LV-latviešu valoda / MT-Malti / NL-Nederlands / PL-Polszczyzna / PT-Português / RO-Română / SL-Slovenščina / SL-Slovenščina / SV-Svenska

Σχετικά με τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κρατών ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ

Η ΣΟΕΣ ΕΕ-ΚΑΜΑ είναι μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών προσανατολισμένη στην ανάπτυξη μεταξύ της ΕΕ και έξι μερών της Κοινότητας Ανάπτυξης της Μεσημβρινής Αφρικής (ΚΑΜΑ): Μποτσουάνα, Εσουατίνι, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια και Νότια Αφρική. Υπεγράφη στις 10 Ιουνίου 2016 και εφαρμόζεται προσωρινά από τις 10 Οκτωβρίου 2016, εκτός από τη Μοζαμβίκη, για την οποία η προσωρινή εφαρμογή άρχισε στις 4 Φεβρουαρίου 2018. 

Βάσει της συμφωνίας, όλα τα κράτη ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ, εκτός από τη Νότια Αφρική, έχουν ατελώς και χωρίς ποσοστώσεις πρόσβαση για όλα τα αγαθά τους (εκτός από όπλα και πυρομαχικά) στην αγορά της ΕΕ. Η ΕΕ έχει επίσης καταργήσει πλήρως ή εν μέρει τους τελωνειακούς δασμούς στο 98,7 % των εισαγωγών από τη Νότια Αφρική (όσον αφορά τον όγκο του εμπορίου). Τα μέλη της Τελωνειακής Ένωσης της Μεσημβρινής Αφρικής (SACU) — δηλ. τα κράτη ΣΟΕΣ της ΚΑΜΑ πλην της Μοζαμβίκης — καταργούν πλήρως ή εν μέρει τους δασμούς στο 86 % περίπου των εισαγωγών από την ΕΕ. Ορισμένα ευαίσθητα προϊόντα, όπως τα μηχανοκίνητα οχήματα για τη μεταφορά εμπορευμάτων, και τα πετρελαιοειδή εξαιρούνται από την ελευθέρωση. Ως λιγότερο ανεπτυγμένη χώρα (ΛΑΧ), η Μοζαμβίκη ελευθερώνει μικρότερο ποσοστό εισαγωγών από την ΕΕ (74 % όσον αφορά τον όγκο του εμπορίου). Η ελευθέρωση του εμπορίου και των επενδύσεων στον τομέα των υπηρεσιών μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στο μέλλον.

Σχετικά με την αξιολόγηση της ΣΟΕΣ

Μετά από αρκετά έτη εφαρμογής, μια μελέτη αξιολόγησης θα αναλύσει τις οικονομικές, κοινωνικές, ανθρώπινα δικαιώματα (συμπεριλαμβανομένων των εργασιακών δικαιωμάτων) και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εφαρμογής της ΣΟΕΣ ΕΕ-ΚΑΜΑ.

Η αξιολόγηση πραγματοποιείται από την BKP Economic Advisors, μια γερμανική εταιρεία οικονομικής έρευνας και παροχής συμβουλών, σε συνεργασία με Ευρωπαίους και Αφρικανούς ερευνητές. Οι εργασίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2023 και θα συνεχιστούν για 14 μήνες. Σε αυτόν τον ιστότοπο θα σας ενημερώσουμε για την πρόοδο της αξιολόγησης, συμπεριλαμβανομένων των διαβουλεύσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς και θα δημοσιεύσουμε όλες τις εκθέσεις που συντάχθηκαν (αρχική, ενδιάμεση και τελική έκθεση).

 

Evaluation timeline

13 March 2023

Evaluation starts

17 May 2023

Draft inception report published

31 May 2023

Civil society dialogue meeting

15 June 2023

Final inception report published

July 2023

Online public consultation launched (until 30 November 2023)

October-November 2023

Country workshops in SADC EPA States

11 December 2023

Interim report published

May 2024

Draft final report published

June 2024

Civil society dialogue meeting

June 2024

Final report published